Pandemi 2 – Bu insanlığın derdi ne?

 

Dünyada. Uzun yıllardır bir salgın var. Adını koyalım. “Kötülük salgını”.  Ama bakıyorsunuz. Bunun için. Bir “Pandemi” ilan edilmiyor! Bu Konu. Uzun ve karmaşık bir konu. Ama Einstein kolaylaştırmış. Einstein diyor ki: “İnsanlar sadece ikiye ayrılırlar: İyi insanlar ve kötü insanlar”. Yalın bir ifadedir. Anlaşılır bir ifadedir bu. Basit görünür. Ama derindir aynı zamanda…. Aslında da. Bir pandemi ilanıdır!

Okumaya devam ediniz >>

Eğer ki. İnsanlığın bugünkü “çöküş” halini anlayabilmek istiyorsak. Bu ayrımı kavramak önemli. Eğer ki kavranırsa da. Tüm diğer ayrımların. Ne kadar anlamsız. Ne kadar gereksiz. Ve de ne kadar zararlı olduğu anlaşılacaktır. Evet! Zararlı! Ve zavallı!

Yok neymiş! Biri siyah’mış. Öteki beyaz’mış. Neymiş! Biri dindar’mış. Öteki dinsiz’miş. Yok! Biri erkekmiş de. Öteki de kadınmış. Biri ihtiyarmış. Ama diğeri gençmiş.. Ne olacaktı yani? Her şey. Ve herkes. Birbirinin aynısı mı olacak dı? Bundan kime ne! Farklılıklar doğa gerçeğidir. Doğadaki hiçbir şey. Hatta. İnsanoğlunun yaptıkları dahil. Hiçbir şey. Birbirinin aynısı değildir. İstense de olamaz. O zaman. Bari bu farklılıkları. Kabullen. Rahat bırak. keyfini sür. Farklı ağaçlardan. Farklı meyveler toplayıp. Farklı tadlar almak gibi. Ve faydalan. Farklı fikirlere açık olup. Farklı yollardan. Gerçeklere varmak gibi… Ama. Ne gezeeer! Bakın dünyaya. Birlikmiş. Beraberlikmiş. Hepsi lafta! Varsa yoksa, bölüp parçalamak! Farklılıkları besleyip büyütmek. Keskinleştirmek! Sonrasında da . Bir “kötülük” inşa etmek.

Bu insanlığın. Derdi ne? Bu kadar mı kör! Bu kadar mı deli! Dünyanın her yanı. Her an. Kendisini yeniden üretip. Farklılıklarla zenginleşiyorken. Bir avuç insanın. Bu farklılıklarla. Derdi ne? Bu bir avuç’ un. Peşinden sürüklenen. Bir dolu uyanık! Madem ki uyanık! Görmüyor mu? Bu ayrımcılığın. Dönüp dolaşıp da. Kendisini vurduğunu!.. Evet. Aynı olan bir şey var. Ortak olan. Tek bir şey var. O da. Bu ayrıma uğrayanların. Hepsinin. Ama hepsinin. “İnsan” olduğu. Sadece. İnsan!

Dönelim Einstein’ ın tespitine. Einstein’ ın bu tespiti. İyilik ve kötülük ayrımı ile ilgili. Bu tespiti. Çok şey anlatıyor olmalı bize. Hayatta. Her şeyin kökeni. Tüm olup biten çatışmaların başlangıcı. Hayatı kavga haline dönüştüren olayların çıkış noktası. Hepsi. Bu ayırımın içinde. Ayrıca da. İnsanı. Tüm diğer canlılardan. Farklı kılan. Bir gerçek var burada. Tarih boyunca yazılıp durulan. Ama hiçbir zaman. Bir farklılık olarak dillendirilmeyen bir gerçek. “İyilik ve kötülük” . Ayrımı ile ilgili bir gerçek… Var burada.

Açalım konuyu. Aristo, “İnsan düşünen hayvandır “demiştir. Yani insanın. Diğer canlılardan farkını. “Düşünmek” olarak nitelemiştir. Tabii ki doğru! Descartes ise. “Konuşan hayvan” olarak nitelemiştir insanı. Bu da doğru! Örneği çok! Bakıldığında, tarihteki her düşünür. Kendi dünya görüşü ve felsefesi çerçevesinde. İnsanı. Diğer canlılardan ayırdeden. Bir özellik yakıştırmıştır insana. Thales, “araştıran”. Heraklit, “tartışan”. Kant, “eleştiren”. Konfüçyus, “öğrenen”… vb gibi sıfatlarla ifade etmişlerdir insanın farkını. Bu nitelemelerin çoğunluğu da. Dikkat edilirse. Bir şekilde. “Düşünme” özelliğine dayanır. Ve tüm bu görüşlerin birleştiği ortak bir nokta vardır. Sanırım. Bunu en iyi ifade eden ise. Nietzsche olmuştur. Der ki Nietzsche: ”İnsan düpedüz hayvandır”. Eh! Burada da. İnsan soyunun maymundan geldiğini öngören. “Doğal ayıklama ile evrimleşme” teorisinin kurucusu. Darwin’i hatırlamadan geçemeyiz! Yani Nietzsche aslında. Bilimsel bir bulguyu. Kendi tarzında. Ve çok açık bir biçimde ifade etmiştir. Ancak. Tüm bu farklılaştırmalara bakınca. İnsanın iyi ve kötü olma özelliklerinin. İnsanı. Diğer canlılardan. Farklılaştıran bir unsur olarak ele alınmadığını görürüz. Mesela. Bildiğim kadarıyla. Kimse çıkıp da. “İnsan kötü bir hayvandır” . Ya da. “İnsan iyi bir hayvandır” dememiştir… Her tür ayrımı yapan. Her farklılığı kullanmak için. Organize olan insan. İyilik kötülük ayrımına dokunmamıştır.

Acaba neden?

Önceki yazı : Pandemi 1 – Fincancı Katırları

İzleyen yazı : Pandemi 3 –

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s