Seçim sonrası  1 – Kırık Bardak

İhmal edilen Toprak yabani ot üretir / Latin atasözü.

Allah! Allah! Bu seçimde ne oldu?

Kimileri, siyasi bir deyimle, “ Boş tencere kazandı “ diyor! Yani açlık. Yani yoksulluk, birilerini götürdü anlamında.  Sanki, dibi kararmış tencere yıllardır boş boş durmuyormuş gibi. Bazıları da, Anadolu deyimiyle, “ hayvan terli! ” diyor. Yani, “..artık beni kandıramazsın; ben seni daha önceden tecrübe ettim..” anlamında. Sanki, yıllardır tecrübe üstüne tecrübe yapıp da kandırılmamış gibi.. Durum bu idiyse. O zaman. Bu seçimde farklı bir şey mi  oldu?

Belki de bu duruma. Son bir çare olarak. Yine bir anadolu deyişiyle, “Bardağı taşıran son damladır” diyenler çıkabilir. Ama o zaman da. Benim aklıma şu soru geliyor: Hangi damla suyu taşırabilir ki, eğer bardağın altı çatlaksa?

Evet evet! Öyle sanıyorum ki. Esas bakılacak konu bu: “ Bardağın altı çatlak mı? Şimdi, yukarıdaki kestirme ve kolaycı ifadeleri bir tarafa koyup. Biraz daha derinlere bakalım. Bardağın altına…

Bardağın altı, yaşadığımız topraklardır. Bunun için de. Öncelikle üzerinde yaşadığımız toprakları. Yani Anadolu’yu iyi anlamak gerekir.

Anadolu sözcüğü, “Güneşin doğduğu yer” anlamını taşır. Gerçekten de , bu coğrafya üzerinde , güneş gibi aydınlatan, güneş gibi ısıtan birçok ışık doğmuştur tarih boyunca. Parlayıp parlayıp da sönen. Sönüp sönüp de yeniden ışıyan.

Dokuz bin yıl” dır insanların yaşadıkları bir coğrafya burası. Son beşbin  yılda bu topraklarda 32  farklı devlet kurulmuş. Bu coğrafya 12  büyük uygarlığa yuva olmuş. Hepsi gelmiş ve geçmiş. Miraslarını bırakaraktan kendisinden sonra gelenlere. Hiç mi bir şey alamadık sanıyorsunuz bu miraslardan? Almaz olur muyuz!.. İşte bu seçimde olan, biraz da, budur!.. Neden mi?…

Bugün bu coğrafyada yaşayanlar, en azından, son bin yıldır bu toprak parçası üzerindeler. Geride kalan ikibinbeşyüz yıl  boyunca , tarihte iz bırakan 17  farklı devlet kurmuşlar. Hiç mi bir ders çıkaramadık  sanıyorsunuz, bıraktığımız bu izlerden? Çıkardık tabii ki! İşte bu seçimde olan, biraz da, budur!… Neden mi?..

Binlerce yılın devşirdiği tohumlar var bu toprağın altında. Her türlüsü var!  Burası Anadolu. Görünmeyenler, görünenlerden daha güçlüdür bu topraklarda. Bilinmeyenler, bilinenlerden çok daha çeşitlidir burada. Anadolu. Sadece ve herzaman. Kendisi olan. Derin bir kültür havzasıdır. O hiçbir yer ile karşılaştırılamaz. Özetle. Anadolu Anadoluya benzer.

Anadoluda kurulan son uygarlık. Türkiye Cumhuriyeti uygarlığıdır.

Bu Cumhuriyet, sadece bir devlet. Sadece bir millet değil! Bir kültür uygarlığıdır. Bu Cumhuriyetin kurucu babası. Mustafa Kemal Atatürk. Cumhuriyetin kuruluş aşamasında. 1.Aralık.1921 de meclis konuşmasında. İç ve dış oyunbazları kastederek. Şöyle der:  “ …hiçbir şeye benzemiyormuşuz. Efendiler biz benzememekle ve benzetmemekle iftihar etmeliyiz; Çünkü biz bize benzeriz!

İşte, bu seçimde olan budur!.. Konu sadece “boş tencere” değil! Konu sadece “terli hayvan” değil!.. Esas konu. “ Biz olmaktan uzaklaşmayıp… Biz olmaya yaklaşmaktır “.. Esas konu, yabani otlara fırsat vermeyip. Onlara özenmeyip. “Kendisi olmaktır!”

Çünkü,…

>> Devamı gelecek

>> Gelecek yazı : Seçim Sonrası – 2

Yorum bırakın