♣ Etrafıma bakıyorum. Her yerde bir yönetici var. Müdürler, şefler, daire başkanları… Dergileri açıyorum; karşıma yine bu yöneticiler çıkıyor. Sanki önemli bir çekim için özel bir poz vermiş gibi.. TV lerin özel programlarında, gazetelerin magazin sayfalarında… Bunlar hep var mıydı?
♦ Vardı tabii… Ama aynı sözcüklerle olmayabilir. Aynı şekillerde olmayabilir. Ordudaki komutanlar, ülkelerdeki imparatorlar, vezirler, firavunlar… Bunlar da o dönemlerin yöneticileriydi.
♣ Peki, daha daha eskilerde? Hep var mıydı, her zaman var mıydı bu yöneticiler?
♦ Hiç kuşkusuz vardı… Ama o zamanlar yönetici demek mümkün olamazdı doğal olarak… Biraz daha gerilere gidelim istersen. Düşünsene, ellerinde mızraklarla avını kovalayan ilk avcılar. Ve onların önündeki iri yarı avcı. Onun da yaptığı şey yöneticilikti.
♣ Vay canına! Bugünün salon CEO’ larının mesleki ataları hırpani avcılardı demek.
♦ İstersen taş devrindeki mağaraların içine de girebilirsin… Oralarda da yöneticilerin varlığı biliniyor… Ama, günümüz yöneticilerinin köklerini biraz daha yakınlarda aramalısın bence… Sanayi devriminin başlarında. Yani yönetimin bilim, yöneticiliğin de meslek olmaya başladığı zamanlarda…
♣ Sonuç olarak, anladığım kadarıyla bu yönetim denen olay ve yöneticilik hep vardı, doğru mu?
♦ Yöneticilik konusunu ayrı tutalım şimdilik. Yönetimin olduğu her durumda yönetici de olması gerekmez. İkisini ayıralım. Ama yönetim olgusunun hep var olduğu görüşü doğru.
♣ Peki neden? Yönetim olayını vazgeçilmez kılan bir şey mi var ki, her dönemde karşımıza çıkıveriyor?
♦ İstersen şu şekilde düşünelim; yönetim olgusu olmasaydı, ne eksik kalırdı? Nasıl bir boşluk olurdu?
♣ Tam anlayamadım!
♦ Şöyle söyleyeyim, bak görüyorsun biz ve daha birçok insan var etrafta değil mi? Şimdi burada, bu alanda, bir an için havanın olmadığını düşün. Ne olurdu?
♣ İnsanlar havasızlıktan ölürlerdi.
♦ Doğru! Şimdi de bir an için, insan hayatının içinde, herhangi bir zaman herhangi bir yerde yönetimin bulunmadığı bir ortam düşün. Ne olurdu?
♣ Ne mi olurdu?… Kargaşa , çatışma, dağınıklık, kaos… Evet kaos olurdu. Herkes her istediğini yapabilirdi. Verimsizlik olurdu. Disiplin kalmazdı…
♦ Evet, çoğu insan senin gibi düşünecektir sanırım. Yani, yönetim olmaz ise kargaşa olur diyeceklerdir. Yönetim disiplin sağlamak için vardır diye düşüneceklerdir.
♣ Bunda yanlış birşey mi var?
♦ Var denemez. Etrafta olup bitenlere bakınca, yönetim olayının bir arada yaşayan insanların disiplin ihtiyacına cevap verdiği söylenebilir. Ama…
♣ Evet?
♦ Ama, bugün gözlediklerimiz, yönetim olayını var eden köklerdeki nedenin disiplin sağlamak olduğu anlamına gelir mi sence?
♣ Başka ne olabilir ki?
♦ İstersen bir düşün bakalım… Ya da birlikte düşünelim…. Bir yönetim olayının var olması için ne gerekir? İki temel koşul: birden fazla insan ve ortak amaç.
♣ Bu kadar mı?
♦ Evet, temelde bu kadar! Bir de buna , insanlar arası ilişki koşulu da eklenebilir. Şimdi düşün, yönetim olayının köklerini bu koşulların içinde aramak daha uygun olmaz mı?
> devam edecek
yani, disiplin bir amac olamaz mi diyorsun, yoksa tek amac olamaz mi?
BeğenBeğen